Syrien
Integration

Oklart hur migrationsverkets beslut att ge syrier permanent uppehållstillstånd kommer att påverka länet

"Det är för tidigt att säga hur det här kommer att slå"
1:19 min

Migrationsverkets besked att syriska flyktingar som kommer hit till Sverige ska få permanent uppehållstillstånd, är väldigt positivt, det tycker integrationssamordnaren vid Länsstyrelsen i Jämtland Mia Krylen.

Drygt 280 syrier i länet berörs i nuläget av det här beslutet, och nu öppnar beslutet upp för att anhöriga och fler asylsökanden vill komma hit till länet. Men frågan är om det i nuläget finns plats för en flyktingström.

– Det är lite tidigt än att säga precis hur det här kommer att slå. Av de nästan 300 syrierna som är i länet nu så är det barn och hela familjer som redan har sina anhöriga här, så vi vet inte det exakta antalet på hur många det är som kommer att söka om familjeåterförening här. Det vi gör är att titta på vad det skulle kunna innebära och det man pratar om nationellt är om det här innebär att om det kommer att innebära att det blir ännu fler syrier som kommer att söka sig till Sverige, då kommer det i förlängningen att ha betydelse för länet i det här att det måste finnas plats för dem, säger Mia Krylen.

Hur många kan vi ta emot här i länet nu?

– Länsstyrelsen har en överenskommelse med kommunerna om ungefär 600-700 personer som har fått uppehållstillstånd klart men sedan finns det också 600- 700 platser för asylsökande personer, berättar hon.

Är de här platserna fulla idag?

– Ja de allra flesta men de platserna för de som söker asyltillstånd är inte fulla än, säger Mia Krylen, integrationssamordnaren vid Länsstyrelsen.

På grund av oroligheterna i Syrien så har trycket varit väldigt högt de senaste veckorna, och omkring 1500 flyktingar i veckan har kommit till Sverige.

Senast i förra veckan kom över 200 asylsökande flyktingar till Jämtlands län, och majoriteten kommer från Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".