Foto: Scanpix
Turism

Hotell och företagare i länet märker att turisterna varit färre i sommar

Nicki Eby: "Vi måste hitta vad vi är duktiga och sälja in det"
1:39 min

Färsk statistik visar att antalet gästnätter i länet minskade i juli. Nästan hela minskningen i länet beror på färre utländska turister och det påverkar besöksnäringen.

Färsk statistik visar att antalet gästnätter i länet i juli är de sämsta på fyra år. Nicki Eby hotelldirektör på Scandic Syd i Östersund och hon har märkt av en kraftig minskning.

– Juli månad är den månad när nästan hela Östersund blommor upp och man kan kalla det för högsäsong. De flesta hotellen har väldigt bra bokat och har haft fullt flera år i rad men nu märker vi en minskning. Varför vet jag faktiskt inte. Många pratar om väder och den starka valutan men jag tror att det kan vara andra saker. Många gäster idag vill ha hela tiden nya saker. Vi måste hitta vad vi är duktiga och sälja in det på ett bra sätt, säger Nicki Eby på Scandic Syd.

Antalet gästnätter i Jämtlands län i juli månad var de sämsta på fyra år, det visar nya siffror från SCB. Totalt var gästnätterna drygt 27 000 färre än förra året. Vilket innebär en minskning med nästan nio procent och minskningen i länet är hög jämfört med riket där antalet gästnätter i genomsnitt minskade med två procent. Nästan hela minskningen i länet beror på utländska turister och att de utländska turisterna minskar har en stor effekt på  besöksnäringen eftersom en utländsk turist gör av med mer pengarna än en svensk turist. Bajwan Shoukat jobbar som torgförsäljare på Stortorget i Östersund och han säger att affärerna gått sämre i sommar.

– Efter midsommarhelgen och fram till den 20 juli var sämre väder. Därför tror jag att det kom mindre turister. Plus att de är rädd att handla grejor. De vill bara spara pengar.

 Ett stenkast därifrån säljer Bosse Bäckström glass och han har inte märkt av en minskning av turister.

– Nej det gör vi inte. Vi har oerhört mycket norrmän här och i sommar har det varit mer än någonsin så vi har inte märkt av det faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".