Wisam Jaber, Syrien och Iréne Fregelin Röda Korset. Foto Staffan Andersson
kriget i syrien

Syrier med uppehållstillstånd i Sverige försöker få hit sina familjer

1:30 min

Regeringen har beslutat att syrier ska få permanent uppehållstillstånd i Sverige på grund av läget i Syrien. I länet finns just nu cirka 280 syrier, en av dom är Wisam Jaber som med ett permanent uppehållstillstånd nu kan jobba för att få hit sin familj.

Wisam Jaber befinner sig i Jämtland där har fått besked om att han får stanna, permanent. Kvar i Syrien har han sin mamma, pappa, syster och sina två bröder.

– Vi har kontakt ibland på nätet, via Skype, Facebook eller ibland på telefonen, säger han.

Vad berättar dem?

– Det är mycket problem, de är rädda för kriget, säger han.

Vad tycker du om att USA kanske ska gå in i Syrien?

– Jag håller inte med, det syriska folket kan hitta en egen lösning, det här är Syriens situation och jag tror att vi kan hantera det här, säger Wisam Jaber.

För ett år sen beslutade Migrationsverket att ge syriska flyktingar 3-åriga uppehållstillstånd. Men situationen förvärrades och omkring 8000 syrier får nu permanent sådana istället. Och dom får nu också rätt att ta hit sina familjer. Det är det som Röda korset kan hjälpa länets omkring 280 syrier med säger frivilligarbetaren Iréne Fregelin.

– Det som jag tycker är mest glädjande är att det är nu först man kan prata om integration. Man kan inte integreras om man har sin familj i ett annat land. Det är en stor lycka att de får återförenas. Det kommer att ta tid det är ingenting som går snabbt, det är många papper som ska fyllas i och det är många kvarnar som ska mala. Så det kan dröja. Men de jag träffat från Syrien är jätte lyckliga precis som vi inom röda korset för nu kan vi arbeta för en familjeåterförening, säger Iréne Fregelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista