Vård och omsorg

Fler bostäder till funktionshindrade behövs

Östersunds kommun planerarar att bygga fler så kallade LSS boenden, bostäder som är anpassade till personer med funktionshinder. Det görs både för att behovet ökar och för att samtidigt spara pengar.

Idag finns tre olika LSS boenden i Östersund. Genom att bygga ett gemensamt boende med fyra lägenheter och en gemensam personalgrupp på nio heltidstjänser istället för dagens 14 så räknar vård- och omsorgsnämnden att man ska spara drygt två miljoner kronor per år, hyra för nyproducerat hus inräknat.

Det nya huset planeras att byggas i Torvalla och de bostäder som frigörs kommer att användas dels till flyktingbostäder och dels till daglig verksamhet LSS.

Beslut om bygget tas först i vård- och omsorgsnämnden nästa vecka (10/9) därefter ska man fatta beslut om hela budgeten för nästa år. Under de kommande åren räknar kommunen med att det behöver startas tre LSS-bostadsobjekt per år.

Rätten till en LSS-bostad regleras enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista