Att turista i fjällen är populärt även på sommaren. Foto: Scanpix
Turism

Fjällvärlden står emot de vikande turistsiffrorna i länet i sommar

1:12 min

Fjällturismen har klarat sig bra i sommar trots att länet tappat turister. I Lofsdalen har de satsat på turister från Holland och Beligien och det har gett resultat.

Fjällvärlden står stark när länet tappar turister. Johanna Mattsson är destinationschef i Lofsdalen och de har satsat på att locka turister från Holland och Belgien.

– Vi ser en kraftigt ökning på utländska gäster och framför allt Belgien och Holland där vi gör ganska stora insatser. Kollar vi på vår holländska satsning så har vi gått från 400 gästnätter upp till 1500 så det är en ganska klar ökning.

Loftsdalen är inte ensamma om att locka mer utländska turister i sommar. Enligt Jämtland Härjedalen Turism har många av länets fjälldestinationer stått emot den negativa trenden med färre turister. Men även om det totala antalet utländska turisterna varit fler i Lofsdalen har antalet norska turister minskat.

– Koller man gästnättsstatistiken har vi minskat med tio procent men samtidigt har jag ökat intäkterna från norrmännen med 15 procent. Den statisken är helt okej för mig.

Johanna Mattsson ser även andra förändringar när de kommer till de utländska turisterna i sommar.

– Vi ser att de utländska gästerna stannar längre. Det känns som de vill testa på fler produkter. De bor på samma ställe i upp till två veckor men sedan tar de väldigt mycket dagsutflykter. Tidigare har de bara passerat i några dagar och det är jättepositivt framför allt för den handeln som finns i byn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista