Foto: Pernilla Engström/Scanpix
Pengar

Bankomater läggs ner på flera orter i Jämtland

1:23 min

Förra veckan var plötsligt en av bankomaterna i Brunflo borta. Och så kommer det att bli på många håll i länet framöver när Bankomat AB lägger ner flera bankomater.

Företaget Bankomat AB har tagit över samtliga bankers 2200 automater i Sverige. Många av dem kommer att läggas ner.

I vårt län försvinner 5 av 35 bankomater

Efter nedläggningarna finns det alltså 30 bankomater kvar  i länet, förutsatt  enligt Bankomat AB. Oklart är vad som händer med bankomaten i Gädde som det stridits om i flera år. Försvinner den blir det 29 kvar.

På en del orter blir det bara en uttagsautomat, det gäller att den fungerar, det gjorde den inte i Brunflo förra helgen.

Ronny var en av dom som drabbades.

– Jag tänkte äta på Sibylla men det gick ju inte, säger han.

Bankomat AB har en central övervakning av bankomaterna och ska kunna åtgärda fel på sex till åtta timmar, säger Stefan Bergelind som är presschef hos Bankomat AB.

Trasig i 63 timmar

Felet i Brunflo var för komplicerat för att klara det, det tog 63 timmar.

Många blev uppröda över att Swedbanks bankomat på torget försvann i slutet av augusti och när den enda som finns kvar var trasig från fredag kväll till måndag eftermiddag blev det förstås ännu värre.

– Jag tycker att det är dåligt, det behövs två automater i Brunflo, säger Åsa, en av ortsborna.

Färre användare

Skälet till att Bankomat AB lägger ner bankomater är att allt färre använder dom. Å andra sidan används med kontanter än någonsin.

Med bara en automat ökar risken att bli utan pengar. Det är de små orterna där det bara finns en automat och nästa ligger många mil bort som drabbas mest.

Åre och Krokom mister var sin uttagsautomat. Östersund mister två men har kvar fjorton.

Brunfloborna är missnöjda.

- Jag var här och försökte få ut pengar i lördags, säger Sigvard. Det gick inte så jag åkte till stan för att hämta pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista