Åre by. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek
politik

Moderaterna i Åre fick backa på vallöftet att bygga hyresbostäder

1:21 min

Moderaterna i Åre gick till val 2010 med löftet att "bygga bostäder för fastboende där hyresrätter ska prioriteras". Samtidigt rivs gamla hus i Åre för att ge plats åt lyxiga bostadsrätter - i alla fall enligt oppositionen. Kommunstyrelsens ordförande i Åre är moderaten Leif Nord

- Vi är inte nöjda med det vi har lyckats med hittills, säger Leif Nord

Han säger att det finns flera orsaker till att vallöftet inte kunnat infrias. Bland annat tog alliansen bort skattesubventioner för byggande av hyresrätter vilket gör att hyrorna blir för höga. Att subventionen skulle tas bort om alliansen vann valet 2010 var knappast någon hemlighet - men moderaterna i Åre gick ändå till val med löftet att fler hyresrätter skulle byggas.

- I det läget så kände vi att det är en prioritering som vi har. Men vi måste backa om vi ser att det inte är hållbart, säger Leif Nord

Leif Nord säger att man nu jobbar på en lösning när det gäller bostadsfrågan. Det handlar om att få fram hyresrätter till en rimligare kostnad. Hur många bostäder det gäller vill han inte säga ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista