Till mellanmål får barnen bara någon bit frukt så barnen är jättehungriga när de kommer hem efter skolan. Foto:Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
Publiktips

Dåliga mellanmål och långa skoldagar på Kullstaskolan ger trötta och hungriga barn

1:47 min

Någon äppelklyfta, två minimorötter eller en tredjedels banan. Det är vad barnen på Kullstaskolan i Hammarstrand får till mellanmål efter att barnens skoltider har förlängts.

En av föräldrarna som är upprörda över det här är Linda Larsson i Gevåg och så här beskriver hon hur hennes barn mår när de kommer hem från skolan.

– De är trötta och hungriga, de säger ju det att de är jättehungriga och vill äta middag på en gång, berättar hon.

Till höstterminen i år gjordes schemat på Kullstaskolan om och de yngre barnen fick längre dagar för att det skulle passa bättre med organisationen så nu slutar alla klasser kvart över tre, fyra dagar i veckan och den mat som barnen erbjuds är alltså en liten bit frukt strax efter två på eftermiddagen.

Tomas Blom är skolchef i Ragunda kommun och han menar att frukten på eftermiddagen är något som barnen får utöver maten som skolan ska erbjuda, det vill säga skollunchen.

– Det är ju som ett extra mellis som inte har med skollunchen att göra, för det har dom ju. Sedan de barn som använder fritids, de får ju mellanmål som vanligt så det här gäller de som inte är inskrivna på fritids, säger han.

Linda Larssons barn går i förskoleklassen och i tvåan på skolan. De åker hemifrån runt 8 på morgonen och kommer hem vid 4 på eftermiddagarna. Kvart i elva om dagarna äter förskoleklassen lunch och efter det äter de andra klasserna i omgångar. På melliset tio över två har barnen bara fått en tredjedels banan, några minimorötter eller någon äppelklyfta så när barnen kommer hem vid fyra är de jättehungriga och nu har Linda fått nog och tagit saken i egna händer.

Har ni tänkt på att skicka med fika till barnen?

– Jag skickar med extra yoghurt och smörgåsar och så där, men det ska man inte behöva göra som skattebetalare tycker jag. Och dessutom blir det här en klassfråga för alla har inte råd att skicka med hur mycket som helst, och många kanske har flera barn på skolan. Jag har två, så det drar ju iväg, säger Linda.

Tycker du att skolan ska stå för mellanmål till skolbarnen? Hur fungerar det för dina skolbarn? Kommentera gärna den här artikeln!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista