Container. Foto: David Rasmusson/Sveriges Radio.
Transport

Brunflo kan bli transportnav för hela mittsverige

Företaget Gävle Containerterminal är intresserade av att bygga en omlastningscentral i Brunflo, väster om gamla spånskivefabriken. Där man de kunna lasta om från långtradare till järnväg och på så sätt skapa en effektivare transportkorridor mellan ost och västkusten.

Företaget Gävle Containerterminal är Sveriges tredje största containerföretag och vill ha en omlastningscentral mellan Gävle och Trondheim och tittar nu på Brunflo, där man vill kunna lasta om från långtradare till järnväg.

Tanken är att åstadkomma en effektivare transportkorridor som förbinder ost och västkusten, vilket är högaktuellt i och med att hamnarna i både Trondheim och Gävle byggs ut och Meråkerbanan elektrifieras.

Än så länge är det bara planer men Östersunds kommunen hoppas mycket på etableringen.

– Det skulle betyda att vi blir ett nav i en transportkorridor med miljövänligare transporter, från lastbil till tåg. Det handlar kanske inte om så många arbetstillfällen mer om att transporterna blir mer miljövänliga, säger Bengt Marsh, kommundirektör i Östersunds kommun.

Närmast ska politikerna fatta beslut om att göra en förstudie över projektet, hur mycket pengar det handlar om är oklart i nuläget.

– Det är för tidigt att säga, det ingår i förstudien att beräkna, säger Bengt Marsh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista