Blackface-sminkade studenter i Östersund. Foto: privat.
nollning

Studentkåren i Östersund ser allvarligt på blackface-sminkning

Studentkåren i Östersund tycker inte att den svarta sminkningen var okej
1:05 min

Under en nollningsaktivitet vid Mittuniversitetet i Östersund målade sig några studenter med svart kroppsfärg, så kallad blackface-sminkning. Sminkningen har sitt ursprung i USA och används för att skapa ett stereotypiskt porträtt av svarta. Nu tar kåren krafttag för att förhindra att något liknade händer i framtiden.

– Folk tar illa upp och det är något man får tänka på hela tiden. Vi tycker absolut inte att det är okej över huvud taget och vi får gå till roten med det här, säger Sofia Lindgren som är ordförande i staben som ansvarar för insparken i Östersund.

Det var i torsdags under nollningsveckan som några studenter dök upp med svartmålade överkroppar och ansikten. Så kallad blackface-sminkning som är en sminkning som använts för att skapa ett stereotypiskt porträtt av svarta. Anledningen till att studenterna dök upp sminkade ska ha varit som en del i ett kulturellt tema om Jamaica och Mexiko. Den opassande sminkningen uppmärksammandes direkt av andra studenter och de svartmålade studenterna blev hemskickade. Sofia Lindgren säger att ingen ska bli diskriminerad och att det är något som tas upp i utbildningen inför nollning och de tar allvarligt på de som hänt.

– Vi får be om ursäkt till alla som har tagit illa upp och se till att det här absolut inte händer igen. Vi får prata med faddrar och säga att om det är en temafest som kan vara diskriminerande så är det bättre att de frågar oss om det är okej att klä ut sig, än att ta det i egna händer och göra något sådant här, säger Sofia Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".