Foto: Susanne Lindholm/Scanpix
skola

Ovisshet om skolan i Klövsjö – kan läggas ner eller bli friskola

1:16 min

Bybor i Klövsjöområdet har ansökt om att få starta en friskola eftersom skolan i Klövsjö är nedläggningshotad. Bergs kommun inväntar beskedet från Skolinspektionen innan de fattar beslut om skolnedläggning. Under tiden får föräldrarna får inga besked om vart deras barn kommer att hamna om skolan läggs ner.

– Skolan betyder väldigt mycket för oss som bor här med barn och bor i Klövsjö där det sker så mycket utbyggnad nu och inflyttning. Det skulle vara väldigt allvarligt om vi måsta börja skjutsa barnen till Rätan eller vart det nu kan vara, säger föräldern Mattias Ahlberg i Klövsjö.

Först när besked om ett ja eller nej till friskola finns klart är Bergs kommun villiga att fatta ett eget beslut. Inom en månad kommer definitivt besked om ja eller nej till friskola, säger skolinspektionen.

Men Mikael Abrahamsson, som är ordförande i barn och utbildningsutskottet tror inte att kommunen kommer att hinna fatta något beslut om framtiden för Klövsjö skola den här hösten.

I den skolutredning som kommunen gjorde i våras ansågs det att en skola behöver minst 50 elever för att drivas vidare, om man håller fast vid den linjen skulle i så fall Klövsjö skola med 40 elever läggas ned. Men blir det ett ja till friskola från Skolinspektionen har Bergs kommun inget att sätta emot.

I Klövsjö är företagare och invånare nu starkt oroliga över att skolan eventuellt läggs ned, och har fört fram sin sak vid besök på verksamhetsnämndens senaste möte. Pengar skall dock sparas, hur mycket kommer fram under höstens budgetarbete.

Under tiden hålls föräldrarna i ett skruvstäd, och får inga besked om var deras barn skulle hamna vid en eventuell nedläggning av den kommunala skolan.

– De har ingen plan som de kan berätta om, vad som kommer att ske om skolan läggs ner, vart barnen ska gå och vart det blir förskola, säger Mattias Ahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista