Blackface-sminkade studenter i Östersund. Foto: privat.
Rasism

Elever ser inte allvaret i Blackface-sminkningen

1:34 min

I torsdags uppträdde några elever på Mittuniversitetet med så kallad Blackface-sminkning - något som kan uppfattas som en rasistisk handling mot mörkhyade personer.

Elever på Campus i Östersund tycker man att det inträffade fått för stor uppmärksamhet.

- Det var nog inte illa menat, utan gjordes vid en nollning på ett tema om Jamaica och Mexiko. Själva hade vi ett Hillbilly-tema och klädde ut oss till cowboys, berättar förstaårseleven Vojnic Hajduk.

- Vad jag förstår så hade de inblandade bett om ursäkt och då tycker jag att det är okej.

Det var alltså i torsdags som det hände. Under en nollningsaktivitet vid Mittuniversitetet i Östersund målade sig några studenter med svart kroppsfärg, så kallad blackface-sminkning.

Sminkningen har sitt ursprung i USA och används för att skapa ett stereotypiskt porträtt av svarta.

Flera av de elever som P4 Jämtland träffat menar att de själva hade kunnat råka ut för samma sak, det vill säga att de utan att tänka sig för hade kunnat måla sig för att se ut som en svart person – om det fanns ett tema som där sminkningen passade in.

Men Studentkåren i Östersund tar saken på fullaste allvar och har redan agerat.

- Allvaret i det hela är att om någon känner sig kränkt, då är det en kränkning. Vi för en diskussion med studenterna, och framför allt med våra faddrar, för att se om vi kan lyfta upp såna här frågor ännu mer, säger studentkårens ordförande Johan Liljeholm.

- Vi ska göra vårt bästa för att sånt här inte ska hända igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista