Solveig Vidarsdotters debutroman; Isvittring utspelar sig i Gäddede Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio
Kultur

Gäddede i centrum när Solveig Vidarsdotter ger ut debutroman

12 min

Solveig Vidarsdotter från Sjoutnäset i norra jämtland hade aldrig skrivit något skönlitterärt, men en stark berättarvilja om livet i Frostviken har nu resulterat i debutromanen; Isvittring.

Boken är en sorts kärleksförklaring till Frostviken och det är viktigt att läsarna ska kunna känna igen platser i Gäddede med omnejd, berättar Solveig.
– Man tar nåt man känner till och för mig var det Frostviken och Jämtland, gräv där du står, säger Vidarsdotter.

Solveig Vidarsdotter blev rörd över det massiva intresset från lokalbefolkningen. Både i Gäddede och Strömsund blev böckerna utsålda vid helgens signeringar.

– Jag trodde aldrig att det skulle bli köbildning i Gäddede och Strömsund, det blev jag nästan rörd över, säger Solveig.

Romanprojektet har varit ett långsiktigt projektFörvånande så har Solveig aldrig tidigare skrivit noveller eller en dikt.
Hon bestämde sig helt enkelt för att skriva en deckare som skulle utspela sig i Frostviken. Solveig gick med fantasierna att skriva en bok i ett par år.
Hon valde att gå skrivarkurs i Stockholm för att förbereda sig inför den första boken.

– Jag visste att språket behövde utvecklas och då måste man skriva mycket, förklarar Vidarsdotter för P4 Jämtland.


Det har gått några varv där förlag tackat nej till att ge ut manuset. Men i höstas hade Solveig kortat texten och ändrat lite och vips så ringde en förläggare och ville ge ut boken.

– Mitt tips är att acceptera att det tar lång tid och gör lite varje dag. Snacka inte bara om att skriva utan man måste sätta sig ner och gör en text. För har du ingen text så har du inget att bearbeta.

Det finns olika sätt att arbeta. Solveig valde att veta hela handlingen innan hon började skrivandet. – Jag kunde skriva olika kapitel huller om buller för att sedan föra ihop dom. Jag skrev hellre när jag var skrivsugen och fick limma ihop kapitlen senare, berättar Solveig.

Vad är det svåraste?

– Det har varit slitigt under tiden som texterna ska kollas och kortast, det har varit slitigt men på ett roligt sätt, enligt författardebutanten Solveig Vidarsdotter som kombinerar författarskapet med att arbeta som sångpedagog vid kommunala musikskolan i Skövde.

Nu ska Solveig börja med andra boken om den kvinnliga polisen Ingrid i Gäddede. Tanken är att boken ska ha samma kärna som första boken, med poliserna i Gäddede.

– Jag vill att berättelserna ska utspelar sig i olika årstider, säger Solveig Vidarsdotter avslutningsvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista