Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Forskning

Skolbarn som bor växelvis hos sina föräldrar mår sämre

Skolbarn i åldern 11-15 år som växelbor hos sina föräldrar har oftare olika hälsobesvär som exempelvis ont i magen, ont i huvudet eller svårt att sova samt ett något lägre välbefinnande jämfört med barn som har sammanboende föräldrar. Det visar en doktorsavhandling vid Mittuniversitetet.

Studien har undersökt familjekonstellationens betydelse för barns hälsa. Avhandlingens syfte har varit att studera barns mentala hälsa med fokus på familjekonstellationer, i första hand familjer som lever i växelvis boende, det vill säga när barnen bor varannan vecka hos sina föräldrar.

För 20 år sedan bodde bara någon enstaka procent av barnen till separerade föräldrar växelvis med både mamman och pappan, i dag gör cirka 30 procent det.  

– För att förklara skillnaderna i utfallet mellan de olika familjekonstellationerna krävs det mer forskning, den här studien förklarar inte eventuella orsakssamband, säger Åsa Carlsund, doktorand vid Avdelningen för omvårdnad.

Resultaten baseras på enkätundersökningen "Svenska skolbarns hälsovanor" där 11 000 barn i åldern 11-15 år har ingått, samt en intervjustudie med föräldrar från Jämtlands län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista