Den 25 september ska barn- och utbildningsnämnden ta ställning till förslaget om Bringåsens skola ska läggas ned. Foto: Lisbeth Hermansson, Sveriges Radio
Bringåsen

Föräldrar tar upp kampen för nedläggningshotad skola

Eleven: "Det är jättetråkigt om skolan stängs"
1:18 min

Förslaget att lägga ner byskolan i Bringåsen utanför Östersund kom som en total överraskning för både föräldrar och personal på skolan. På tisdagen informerades eleverna och de blev inte glada.

- Det blir längre att åka och risken är att jag förlorar mina kompisar, säger Max som går i femte klass.

Kompisarna är viktiga och många av skolbarnen har redan långa avstånd eftersom upptagningsområdet är stort, nu får de ytterligare två mil enkel resväg till Treälvskolan i Lit.

Det var på månagen som huvuddragen i den nya skolutredningen i Östersunds kommun presenterades. Även Ope skola föreslås läggas ned från och med höstterminen 2014. Båda skolorna är slitna och behöver rustas för totalt 50 miljoner och barn- och utbildningsnämnden har redan idag ett underskott på 7 miljoner.

Britt-Marie Eliasson är rektor i Bringåsen, hon beskriver förslaget om nedläggning som en kalldusch.

- Det var helt oväntat. Nu ska jag ha möte med personalen där vi ska ta upp synpunkter och idéer och alla får prata av sig, sa Britt-Marie Eliasson till P4 Jämtland på tisdagsförmiddagen. 

Även många föräldrar är starkt kritiska till nedläggningsförslaget och de tänker inte att ge sig utan strid.

- Vi kommer att skrika och gapa tills vi får igenom det som vi vill ha det, säger mamman Elisabeth Näslin i Lillsjöhögen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".