Anny Berglin tycker att Sverige bör införa republik eftersom det är mera demokratiskt än att man kan ärva makt och position. Foto: Britt-Inger Hellström/SR
Kungabesöket

Allt färre har förtroende för kungahuset

1:38 min

Bara drygt hälften av svenskarna har förtroende för kungahuset. Detta trots flera storbröllop och nya små kungligheter.

Anny Berglin är kontaktperson i länet för republikanska föreningen i Jämtland. Hon säger att föreningen får fler medlemmar just när överdådet är som störst. Många provoceras av pompa, ståt och underdånighet.

Republikanska föreningen har 10 000 medlemmar i landet och cirka 100 i länet.

23 procent av Svenskarna vill avskaffa monarkin enligt en undersökning som Sifo och Aftonbladet gjorde för snart ett år sen. Men 70 procent vill ha kvar kungahuset.

Kungen bör abdikera

En stor majoritet av svenskarna tycker att kungen ska abdikera och lämna kronan till kronprinsessan Victoria.

Även anti-monarkisterna föredrar prinsessan.

– Jag tycker att vi ska ha republik, men jag skulle ha större respekt för kungahuset om prinsessan Victoria vore regent, säger Anny Berglin. Kungen är ibland väldigt arrogant mot media och det tycker jag inte att en kung ska vara.

Förtroendet minskar

Siffrorna har med lite variation varit desamma i tio-femton år. Under samma tid har förtroende för kungahuset minskat markant.

1998 hade nästan hälften av svenskarna stort förtroende för kungahuset. 12 år senare hade bara var femte person förtroende för kungahuset, kurvan går stadigt neråt med extra hopp vissa år, men också ett kliv uppåt 2010. Det år som kronprinsessan gifte sig, men också det år när boken Den ofrivillige monarken publicerades.

Anny Berglin ser flera skäl till att införa republik.

– Att kunna ärva ett ämbete med makt är odemokratiskt. Men jag tycker också synd om till exempel prinsessan Estelle som inte får välja sin egen väg i livet. Det är ett brott mot tanken på att alla är lika värda och ska ha samma möjligheter, säger hon.

Vad har du för förtroende för kungen? Kommentera gärna den här nyheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista