1 av 5
Ön Spildra i nordnorge Foto: Kjell-Erik Jonasson
2 av 5
Björngrav i nordnorge.I den samiska traditionen var björnen ett aktat djur. Foto:Kjell-Erik Jonasson
3 av 5
Hamnen på Spildra en sensommarkväll Foto: Kjell-Erik Jonasson
4 av 5
En urgrav från ön Spildra i Norge.Foto:Kjell-Erik Jonasson
5 av 5
Spildra i nordnorge Foto: Kjell-Erik Jonasson
Norge- sommar 2013

Kjell-Erik resebloggar efter besök på ön Spildra i nordnorge som lockar med den minsta puben

Kjell-Erik Jonasson, uppväxt och bosatt i Offerdal har under sommaren bytt adress till Manndalen i Kåfjord kommun i Troms fylke i Nordnorge.
Kjell-Erik skriver i P4 Jämtlands reseblogg om livet i norra Norge och bjuder på många vackra bilder.

För någon vecka sedan var jag till en ö i Kvænagen kommun. Ön heter Spildra. Jag fick följa med några arkeologer och en osteolog som skulle dit för att undersöka urgravar och björngravar.

En urgrav är en precis vad det låter som. Ett ställe där man begravt den döda mellan några stenblock i berget.Förmodligen svepte man in den döde i näver.  Det känns lite konstigt när man ser dessa ben av människor. Man tror att just dessa är begravda för 500-600 år sedan.

En björngrav är nästan desamma men då linnehållandes ett skelett efter en björn. I den samiska traditionen var björnen ett aktat djur. Man tror att man man höll speciella björnfester där man sedan begravde björnen på ett speciellt sätt. Av de ca 30 björngravar som hittils är kända så finns i alla fall 6 på just Spildra. Med andra så är denna ö speciell ur arkeologisk synvinkel. Det finns även andra typer av lämningar från förhistorien. Vi passerade en offersten. Stoppade man något av värde i den så kanske lyckan ler lite mer

Fick något stort på kroken

Jag passade också på att fiska lite och fick det som har blivit mer vanligt än tidigare på kroken nämligen  makrill. Det är ovanligt att se en sådan utan att den har tomatsås runt om sig.

ön Spildra bor det 30 personer. Man har affär, post, och pub. Man livnär sig på bl a fiske, jordbruk och några också på turism. Butiken är inte så stor men den har det man behöver. Precis som affärer var i Sverige på 60-talet. Den har generösa öppettider , i princip alltid.

Puben är enligt ägarna. Den minsta, den billigaste och den med bäst utsikt. Jag är beredd att hålla med! Hur stor den är? 7 kvm!

Jag rekommenderar verkligen ett besök på denna ö. Detta var mitt fjärde på fyra år...

Kjell-Erik

Vill du också skriva i P4 Jämtlands reseblogg?
Maila till p4jamtland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista