1 av 2
Bringåsens skola är föreslagen att läggas ned. Den 25 september ska barn- och utbildningsnämnden ta ställning till förslaget om nedläggning. Foto: Lisbeth Hermansson /Sveriges Radio
2 av 2
Annika Källgård, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun berättar för P4 Jämtland om de senaste planerna på skolnedläggningar i Östersunds kommun.
Skolorganisation

Fler skolor i Östersund kan läggas ned

Fler skolor i Östersunds kommun kan komma att läggas ned framöver, det gäller framförallt skolor med stora renoveringsbehov.

Det handlar om i första hand om Ångsta skola. Även Kastalskolan i Brunflo har stora renoveringsbehov men det är inte så sannolikt att den läggs ned.

– Ångsta är en mindre skola med färre elever som det är lättare att hitta alternativ till. Vi måste hålla renoveringskostnaderna nere så att vi verkligen satsar på dom skolor som långsiktigt ska finnas kvar, säger Annika Källgård chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

För många centrala skolor

Även Odenslundsskolan i centrala Östersund, som har varit nedläggningshotad tidigare, är aktuell i diskussionen.

– Det beror på hur behovet av förskolplatser ser ut framöver och hur bostadsbyggandet i centrala stan utvecklas, vi måste följa det noga för att se om vi kan klara oss med någon färre skola i centrala stan framöver, säger Annika Källgård.

Långsiktig planering

De här planerna ligger två till tre år framåt i tiden, tidigast 2016 skulle de här förändringarna i så fall gälla.

Som vi rapporterat tidigare så är skolorna i Ope och Bringåsen redan föreslagna att läggas ned till nästa höst. Eleverna på senare delen på Ängsmogården - från årskurs 6 och uppåt - föreslås också flyttas till Torvalla skolan.

Tjänstemännens hela förslag på en ny förskole- och skolorganisation i Östersund lämnas nästa vecka och tas upp i barn- och utbildningsnämnden den 25 september, om de inte fattar beslut då flyttas beslutet fram till nästa nämndmöte den 9:e oktober. Slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige planeras till den 28:e november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista