Läkarbristen

Svårt att få träffa läkare på Frösöns hälsocentral

1:35 min

När landstinget upphäver stafettläkarstoppet får hälsocentralerna i Brunflo och på Zätagränd tillfällig förstärkning. Men läkarbristen är akut på fler håll. På Frösön är det väldigt svårt för patienter att komma till en läkare.

Det vet bland andra Kjell Dragsnes som drabbats av högt blodtryck.

– Jag har fått diagnos och jag har fått medicin. Men jag har aldrig sett någon läkare i ögonen, berättar Kjell Dragsnes.

Kjell har under det senaste året fått allt större problem med högt blodtryck. På hälsocentralen på Frösön fick han själv testa hur högt i ett provrum. Han blev senare uppringd av en läkare som skrev ut medicin.

– Anhöriga och vänner vill att jag tar problemen på allvar och det har jag försökt göra. Men på telefon är det jag som får hjälpa läkaren att ställa diagnosen. Det skulle kännas bättre att kunna få träffas ansikte mot ansikte, säger Kjell Dragsnes.

På Frösöns hälsocentral är den här veckan tre och en halv av totalt 7,8 läkartjänster besatta.

En stafettläkare finns på plats, men samtidigt har en av de ordinarie läkarna brutit armen och tvingats till sjukskrivning.

Enligt enhetschefen Inger Persson är läget ansträngt och man hoppas på att få klartecken för fler stafettläkare under hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista