Biodling. Foto: Annika af Klercker/Scanpix
Insatser för biologisk mångfald

HSB i Östersund ger rum för bin

Det är visserligen ett stickspår från deras egentliga verksamhet men de positiva bieffekterna har övertygat företaget om värdet av satsningen. På grund av den globala bristen på bin har bostadsbolaget HSB bestämt sig för att sätta upp bikupor i anslutning till vissa av sina bostadshus.

Den första bikupan har nu satts upp i Östersund, vid en HSB-fastighet på Brunflovägen 50.

Den senaste tiden har en massiv bidöd spridit sig runt om i världen vilket befaras kunna få allvarliga konsekvenser för livsmedelsproduktionen globalt eftersom 75-80% av all livsmedelsproduktion är beroende av pollinering.

Att bina försvinner beror bland annat på att de får i sig de bekämpningsmedel som används för att odla livsmedel.

– Vilda pollinerande insekter minskar nu i både antal och arter samtidigt som det rapporteras om ovanligt stor dödlighet hos honungsbin. Vi samarbetar därför med Honungsbiet i Östersund för att skapa en bättre miljö samt gynna den biologiska mångfalden, säger Hans Ejenstam som är affärsområdeschef för HSB i Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista