Fler försvarsneddragningar att vänta

Det kommer att krävas ytterligare neddragningar inom försvaret för att klara målen i försvarsbeslutet som togs i december. Det varslade ÖB Håkan Syrén om när försvarets årsredovisning presenterades i går.

I maj ska ÖB redovisa vilka ytterligare stora nedskärningar som kan bli nödvändiga. Det har tidigare antytts att det kan handla om hela system eller vapenslag som läggs ner.

Årsredovisningen visade att försvaret höll budgeten förra året, trots att nya sparkrav tillkom under året.

Men viktiga övningar fick ställas in och fortfarande är finansieringen av Sveriges bidrag till EU:s snabbinsatsstyrka inte löst, konstaterar ÖB.

Bristen på övningar och utvecklingen mot allt mindre förband, brigaderna försvinner ur svenska försvaret, skapar ett speciellt problem. Sverige kommer inte längre att ha höga officerare som kan leda större förband.

Det kan medföra minskade tillfällen för svenska officerare att tjänstgöra i bataljons- eller brigadchefsnivån i internationella insatser, enligt årsredovisningen.

En positiv förändring lyfts fram i årsredovisningen:

Färre värnpliktiga avbryter utbildningen.

Av de 14 466 som ryckte in förra året var det bara 11,4 procent som hoppade av. Men skillnaden mot föregående år är inte särskilt stor, då var det 13,3 procent och jämför man med 2001 är skillnaden ännu mindre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".