I Ohredahke sameby i Frostviken dödas varje år 40 procent av renarna av rovdjur. Arkivbild: Scanpix
Rennäringen

Sameby stämmer staten på 22 miljoner

Sameby stämmer staten
1:28 min

Ohredahke sameby är less på att tusentals av deras renar dödas av rovdjur varje år.

Nu stämmer samebyn den svenska staten på sammanlagt 22 miljoner kronor för utebliven ersättning för rovdjursdödade renar under åren 2004 till 2012.

- Det här handlar inte bara om pengar. I första hand vill vi ha en reducering av rovdjuren, så att vi kan bedriva renskötesel på ett samiskt sätt, och slakta djuren i stället för att få dem uppätna av rovdjur, säger Mattias Åhrén, medlem i Ohredahke sameby.

Ohredahke sameby i Strömsunds kommun bedriver renskötsel i ett av dom rovdjurstätaste områdena i världen.

Varje år dödar rovdjur ungefär 40 procent av samebyns totalt 3 500 renar.

Och det var en av byns medlemmar som i våras skadades illa av en attackerande björn när han försökte försvara sin renhjord.

När nu Ohredahke sameby stämmer staten på 22 miljoner är det ett unikt initiativ i Sverige.

Och samtidigt som Ohredahke sameby lämnar in sin stämningsansökan till staten så presenterade regeringen idag sitt förslag till framtida rovdjurspolitik.

Enligt miljöminister Lena Ek (C) ska större hänsyn tas till privatpersoner och företagare i rovdjursområden och möjligheten att få ersättning för rovdjursangrepp ska förbättras.

Samerna ska också få mer hjälp att både förebygga och ersätta skador på ren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".