Anna Åkerman och Monica Olsson distriktssköterskor på Brunflo Hälsocentral.
Hälsovård

Krismöte om arbetsmiljön på Brunflo Hälsocentral

1:41 min

Arbetsmiljön för de anställda på hälsocentralen i Brunflo är så illa att det i dag hålls ett krismöte. Distriktssköterskorna på hälsocentralen känner att glädjen för jobbet bytts till ångest och oro.

Monica Olsson arbetar som distriktssköterska i Brunflo sedan i april och hon hade hört talas om att arbetsmiljön på vårdcentralen var bra och det var en av anledningarna till att hon sökte jobb där. Men den goda arbetsmiljön försvann när stafettläkarstoppet infördes.

– Det var ganska bra till en början och jag kände att jag valt rätt men det har blivit mer och mer turbulent så jag tycker det är jättejobbigt faktiskt, säger hon.

Det råder stor läkarbrist inom Primärvården i Östersund. Totalt saknas det 15 läkare i kommunen. Som vi tidigare berättat slutade fyra läkare på hälsocentralen i Brunflo i protest mot stafettläkarstoppet och i dag är det  bara en läkare kvar.

Nu ska det anställas stafettläkare och en extra distriktssköterska för att förbättra situationen i Brunflo men primärvårdschefen Olle Christmansson säger till P4 Jämtland att arbetsmiljömässigt är läget ändå är akut på hälsocentralen.

Anna Åkerman är distriktssköterska i Brunflo och hon säger att det skulle behövas fem till nio läkare för att hålla uppe en bra vård och hon tror att patienterna blir lurade av beskedet om att stafettläkarstoppet är upphävt.

– Jag tror att de boende uppfattar att jamen då har det löst sig. Man har upphävt stafettläkarstoppet och då är det som vanligt igen men det är verkligen inte det. Det handlar om en kanske två tjänster som ska hand om snudd 14 000 patienter och det är helt absurt.

På vårdcentralen träffar vi flera patienter som är bekymrade över situationen i Brunflo. En av dom är Gun Wikberg.

– Det är väldigt sorgligt. Min läkare som jag haft i tolv år har försvunnit och alla läkare har försvunnit. Jag går på kontroll två gånger per år och nu har jag ingen aning om det är någon som bryr sig om mig.

Enhetschefen  för Brunflo Hälsocentral valde tidigare i veckan att avsäga sig ansvaret för arbetsmiljön efter som hon ansåg att bristerna i arbetsmiljön var för stora.

Under eftermiddagen hade primärvårdschefen Olle Christmansson ett krismöte med de anställda på hälsocentralen i Brunflo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista