Valet till kyrkan är dyrt och få röstar

1:04 min

På söndag  är det kyrkoval. För många är det svårt att förstå VARFÖR man ska ha ett så stort och dyrt val till kyrkan.

Bara till en enda medelstor församling ska uppemot 40 personer väljas.

Anneli Öljarstrand är sociolog och har skrivit en doktorsavhandling om församlingars organisation och förtroendevalda. Hon menar att många ser flera skäl till att rösta.

- Dels kan det vara så att man av ideologiska skäl anser att man ska rösta om man får. Men kyrkan kan också anses vara en viktig organisation med stort inflytade på många områden. Man vill vara med om besluten.

Ointresse

Det är bara drygt tio procent av dom röstberättigade som röstar. Det tyder på ett stort ointresse och brist på engagemang.

- Om man är med i kyrkan men inte tycker att den betyder något, att den inte påverkar ens liv eller vardag då bör man fråga sig själv varför man är med, säger hon.

Bör bli enklare

Anneli Öljarstrand tycker att kyrkovalet bör bli både billigare, årets val kostar 145 miljoner kronor och enklare och ickepolitiskt.

- Jag tycker att kyrkan är en religiös trosförsamling och att den bör styras av dom som är engagerade. Den bör inte vara politiserad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista