En gammal hederlig telefonstolpe. Foto Scanpix
bredband

Ökad säkerhet för boende i Bräcke när förening fixar fiberförbindelser

Optofiber ökar säkerheten i Bräcke
1:29 min

Nu skall Bräcke bli säkrare när de byter kopparledningar mot optofiber. Överbelastning och dålig täckning på mobilnätet är vardagsproblem i vårt område. Men extra allvarligt och oförklarligt är det när inte ens larmnumret 112 gått att ringa, vilket flera olycksoffer vittnat om i P4 Jämtland.

Annika Svensson är drivande i den ekonomiska föreningen i Bräcke med drygt 200 medlemmar som själva lägger optofiber, och just säkerhet och tillgänglighet spelar stor roll.
– Det är många som har svårt med tillgängligheten och att det inte fungerar, jag kan känna att det här är lite grann som när elen drogs in, och det här med säkerheten, säger hon.

I flera fall vittnar olycksoffer att de inte kunna ringa 112 via mobilnätet från olycksplatser, som till och med ligger i tätort. Något som, enligt Telia, ska vara tekniskt omöjligt.
Och just säkerhet, är något som många småkommuner kanske får räkna med att vara med och lösa, via egna satsningar på fibernät.

Och även kommunen Bräcke menar att säkerheten blir allt viktigare, för till exempel hemtjänst och boende i kommunen. Kommunen och företaget Scanovas samarbetet skall ge 100 procent av invånarna tillgång till fibernät 2020.

– Det är klart att det kommer att bli säkrare när vi byter ut koppartrådfar mot optofiber, säger Sven-Åke Draften som är socialdemokratiskt kommunalråd i Bräcke.

Han menar att trycket på mobilnätet minskar när fibern är igång på allvar, vilket ger större utrymme. En slags win-win situation alltså.
– I gles landsbygd fungerar ju inte den här marknaden så vi måste själva driva frågan för att det skall bli av, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".