Lasarett efter den bibliska Lasarus är bättre än sjukhus. Foto: Jan Emanuelsson/Scanpix
Ordalaget 13 september 2013

Var reko och gör någon en tjänst, anser Ordalaget

21 min

Idag avhandlar vi begreppet döden i grytan med förklarande bibelcitat. Vi tycker också att man ska vara reko och hjälpa sina medmänniskor.

Ordalaget har ju tidigare K-märkt ögonaböj och levererar liknande uttryck såsom på stubinen, på stubben, på studs, på direkten, på momangen, omedelbums och enbart bums. Vi  K-märker  bums, liksom reko och lasarett.

Lars T. Johansson är innerligt trött på ordet implementera (genomföra, förverkliga) så vi brännmärker detta modeord.

Tjänst kopplas ofta till tjänstesektorn och andra ekonomiska sammanhang. Men det går utmärkt att använda ordet i vardagslivet när man hjälper någon med något. Vi rättvisemärker tjänst.

Kan någon hjälpa oss med ett ord/uttryck för en period av otur, tex när man under en dag vrickar foten, tappar plånboken och vidbränner maten.

Vi tycker att uttrycket att ha oflyt är för svagt i det här sammanhanget.

Lyssnaren Egil Nilsson förklarar via e-brev ursprunget till ordet storkovan och att slå en sjua. Berits son har en liten hund och hon vill inte kalla sig farmor till Snobben. Berit tycker att hussmor och hussmor är något att införa.

ordalaget@sverigesradio.se

Titta gärna också  in på vår facebook-sida:

Ordalaget P4 Jämtland/Västernorrland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista