Foto: Emelie Andersson
OS ansökan 2022

Östersund vill ha OS-skidskytte

0:43 min

Östersund stödjer Stockholms OS-planer och vill att skidskyttet förläggs till nationalarenan i Östersund.

Länsstyrelsen i Jämtlands län, Regionförbundet Jämtland och Östersunds kommun lämnade idag en utredning och framställning till Jöran Hägglund som utreder förutsättningarna för Stockholm som värd för Vinter-OS och Paralympics år 2022.

– Det är både ett resursslöseri och även slöseri på kompetens om man går förbi Östersunds anläggning, istället för att bygga upp någonting i Stockholm, säger Robert Uitto, regionförbundets ordförande till P4 Jämtland.

Regionförbundet Jämtland har under de senaste åren investerat mellan 10 - 15 miljoner i skidskytteanläggningen och är beredd att investera lika mycket för att den ska kunna användas vid OS 2022, berättar Robert Uitto.

Det blir billigare och bättre än att ha skidskyttet i Stockholm eftersom en nybyggd arena som motsvarar internationella tävlingskrav redan kommer att finnas här, säger Östersunds kommun, länsstyrelsen i Jämtlands län och Region Jämtland i ett uttalande.

I dag skickas en utredning som visar fördelarna med ett sånt upplägg till OS-utredaren Jöran Hägglund.
Där pekas på att Östersunds skidskyttestadion i år uppgraderas till en status som erfodras för ett VM i skidskytte, vilket är samma som för ett OS.

Alpina grenar i Åre

I somras berättade vi att Sveriges olympiska kommitté (SOK) förslag är att vinter-OS och Paralympics 2022 arrangeras till allra största delen i Stockholm, men att de alpina fartgrenarna placeras i Åre.

Jöran Hägglunds utredning ska redovisas den 30 september.
Den 14 november är sista dagen för SOK att anmäla till Internationella olympiska kommittén (IOK) om Stockholms värdplaner.

I mars 2014 ska den första ansökan lämnas in och IOK väljer ut finalstäderna i juli 2014.

Vem som får arrangera Vinter-OS 2022 beslutas i Kuala Lumpur, Malaysia, 31 juli 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista