Natalie Eriksson och Ronja Andersson som går hanverksprogrammet har varken bärbar dator eller egen datorsal. Foto: Victoria Herkules /Sveriges Radio.
Skola

Elever på yrkesprogram i Östersund tycker att alla borde få en skoldator

Ronja Andersson: "Det blir stora problem när man ska göra arbeten"
1:48 min

Elever på hantverksprogrammet på Jämtlands gymnasium får inte låna en bärbar dator och har ingen egen datorsal och det ställer till problem.

Eleverna som går hantverksprogrammet med inriktning styling och kroppsvård på Jämtlands Gymnasium har varken bärbar dator eller en egen datorsal.

– Jag tycker det är jättejobbigt för det blir så stora problem när man ska göra arbeten som man ska göra på dator och så har vi ingen datasal så man måste lösa det på andra sätt, säger Ronja Andersson.

 – Jag tycker att alla borde ha en dator för det underlättar så mycket när man ska göra arbeten och inte har en dator hemma, säger Natalie Eriksson.

För två år sedan började Jämtland Gymnasium att införa att elever på en del gymnasieprogram skulle få låna en bärbar dator. I dag har ungefär hälften av eleverna på skolorna fått göra det. Att inte alla elever fått den möjligheten är en ekonomisk fråga och det är eleverna på de högskoleföreberedande programen som har prioriterats eftersom de har mer teoretisk undervisning. Mikael Cederberg är chef för Jämtlands gymnasieförbund och han har förståelse för att eleverna på de yrkesförberedande programmen tycker att upplägget är orättvisst.

– Jag kan förstå den känslan naturligtvis. Samtidigt så räcker pengarna till visst mycket och då är vi en situation där vi måste prioritera då har vi valt att göra så här eftersom elever på yrkesprogrammen kostar mer än högskoleföreberande program. De beror på att man har mindre undervisningsgrupper och det är ofta väldigt mycket teknik och annan utrustning som krävs för en bra yrkesutbildning.

De elever som inte får en egen dator ska istället ha tillgång till en datasal men det har inte fungerat under hösten.

– Det är oacceptabelt om vi har datorsalar som ska fungera så ska de fungera så det kommer vi åtgärda på en gång, säger Mikael Cederberg.

Tanken är att alla elever i framtiden ska få låna en bärbar dator under studietiden men när det kan blir verklighet kan Mikael Cederberg inte ge något besked om.

– Det vet vi inte utan det har att göra med vilka ekonomiska resurser vi har de kommande åren och det är inte klart med hur det ser ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".