Anton Blom och Lisa Bernhardsson är nöjda med försöksåret med läsplattor i sin klass på Torvalla skola. Foto: Roland Olsen/Sveriges radio.
Teknik i skolan

Försöket blev en fullträff - snart har alla elever en egen läsplatta

1:24 min

Under förra läsåret fick sjundeklassare på Parkskolan och Torvalla skola på försök en personlig läsplatta till skolarbetet. Redan innan försöket har utvärderats står det klart att läsplattorna kommit för att stanna. Snart har alla elever i årskurserna 7 till 9 i Östersunds kommun en så kallad "padda" i skolväskan.

- Vi ska utvärdera försöket i höst för att få det på pränt, men tekniken stormar fram i hög hastighet, och läsplattorna införs på allt fler ställen, säger Håkan Edlund som är IT-strateg på barn- och utbildningsförvaltningen på Östersunds kommun.

- Om vi får finansiering på det har alla elever i kommunen i årskurserna 7-9 en läsplatta hösten 2014.

Alla inblandade som P4 Jämtland varit i kontakt med är rörande överens om att försöken på Parkskolan och i Torvalla varit en fullträff. I Torvalla har man redan köpt in fler läsplattor, och snart har alla eleverna på skolan en egen.

I Torvalla förberedde man införandet noga, och såg bland annat till att lärarna fick nödvändig utbildning först.

När det nu är dags att utvärdera läsåret med läsplattor är alla nöjda - såväl elever som lärare, rektorer och föräldrar.

- Jag hade förväntat mig att det skulle gå bra, men det känns nog som att det gått bättre än så, kommenterar Martin Svensson, som är lärare i svenska och idrott.

Lisa Bernhardsson och Anton Blom går i åttan i Torvalla - i den klass som försöket utförts.

- Det är både roligare och enklare med att jobba med läsplatta, än med bara papper och penna, menar de.

Inga nackdelar?

- I början var det väl en del som ägnade tid till annat än skolarbete, till exempel att vara ute på facebook eller spela spel, men det har nästan försvunnit. Nu när vi går i åttan tar de flesta mer ansvar, har betygen att tänka på, och fokuserar mer på skolarbetet, säger Lisa Bernhardsson.


Vad ser du för för- eller nackdelar med läsplattor i skolan? Kommentera gärna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista