Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX /
Folkhälsa

Jämtland högt upp på listan över antalet aborter

Sverige har det högsta aborttalet i Norden och Jämtland har bland de högsta aborttalen i hela landet. Under 2011 gjordes 514 aborter i Jämtland, i hela landet omkring 38 000.

Antalet aborter per 1000 kvinnor i fertil ålder är i länet 23,4, rikssnittet är 20,9. Bara Gotland och Stockholm har fler utförda aborter.

– Det har varit så under ganska lång tid och vi har inga bra förklaringar till varför det ser ut på det här viset, säger forskaren och utredaren Marlene Makenzius vid Folkhälsoinstitutet till P4 Jämtland.

Färre aborter bland tonåringar

Tonårsaborterna minskar medan andelen upprepade aborter tenderar att öka. Fyrtio procent av abortsökande kvinnor har tidigare genomgått en eller flera aborter.

I en artikel i Läkartidningen skriver Marlene Makenzius att upprepade aborter är associerade med socioekonomisk utsatthet och att det bör uppmärksammas mer inom det förebyggande folkhälsoarbetet.

– Vi behöver se över om vi verkligen når de grupper som bäst behöver det förebyggande folkhälsoarbetet, säger Marlene Makenzius.

Toppar även Klamydialigan

Jämtland ligger även i topp när det gäller antalet smittade med Klamydia. I snitt får 2 personer om dagen Klamydia i vårt län, eller omkring 650 personer årligen, det är flest i hela landet sett till antalet invånare.

– Det hänger i hop, det här med attityder och skydd, säger Marlene Makenzius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista