Var inte rädda för att prata om sex- och samlevnad med barnen tidigt, uppmanar landstinget. Foto Karin Malmhav / SvD / SCANPIX
Sex- och samlevnad

Börja prata om sex med barnen tidigt

0:40 min

Föräldrar bör börja prata om sex och samlevnad med sina barn tidigare än vad många gör idag. Det menar Karin Wåhlén-Götzmann som är samordnare för sex och samlevnadsfrågor på landstinget.

Medelåldern för när barn börjar att titta på porr är 10 år och därför är det viktigt att börja prata om sexualitet och samlevnad redan då, menar Karin Wåhlén-Götzmann.

– Om man som förälder ska prata om hela den sexuella hälsan och sexualiteten så gäller det att man börjar i tid, tror jag. Det går inte att börja när de är 13, 14 år, då är man ju bara fånig som förälder om man börjar plocka upp saker, säger Karin Wåhlén-Götzmann.

Under två dagar arrangerar Landstinget utbildningen "Fråga Chans" för personal inom skolor/fritidsverksamhet. Det är tredje året som utbildningen anordnas och den har bland annat resulterat i att några skolor har arbetat fram arbetsplaner för sex- och samlevnadsutbildningen med en röd tråd från åk 1-åk 6.

Frågeställningar som tas upp är till exempel: Hur kan man arbeta med sex och samlevnad? Vad skiljer mellanstadiebarn från tonåringar? Hur ser sexualiteten ut och vilka uttryck tar den sig i den här åldersgruppen? 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista