Lu Wang från Shanghai i Kina studerar på Mittuniversitetet. Foto Agneta Nilsson
Utbildning

Mittuniversitetet satsar på kinesiska studenter

1:12 min

Allt fler kinesiska studenter väljer Mittuniversitetet. Idag är ett trettiotal inskrivna, varav sex stycken i Östersund och övriga i Sundsvall.

De flesta väljer att plugga ekoteknik, men Lu Wang från Shanghai har valt att satsa på turismlinjen:

– När jag bodde i Kina hörde jag en dag på radion att universiteten i Sverige håller hög kvalité. När jag sökte till högskolan i Dalarna så var det dessutom gratis att studera i Sverige, berättar Lu Wang, som nu lär sig svenska, och gärna vill bosätta sig i Sverige och starta eget företag i framtiden.

Kicki Strandh jobbar som kommunikationschef på Mittuniversitetet. Hon menar att Kina är ett intressant land att rekrytera studenter från:

– När vi väljer vilka länder vi ska prioritera i vår internationella marknadsföring, så tittar vi dels på var vi redan idag har partners. Vi har idag tre partneruniversitet i Kina. Vi tittar på vad det finns för svenskintresse. Vi tittar också på varifrån vi faktiskt rekryterar idag, och då har vi sett att vi rekryterar ganska bra från Kina, så det känns intressant för oss.

Sen tittar vi också på hur utbildningssystemet ser ut, att det ska matcha vårat utbildningssystem. Det är de fyra parametrarna vi tittar efter, och utifrån det så tycker vi att Kina är intressant, menar Kicki Strandh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista