Mats Olsson i Föllingee tycker att butikerna i glesbygd behöver mer stöd. Foto: Victoria Herkules / Sveriges Radio
Glesbygd

Förslag om mer statligt stöd till glesbygd ger Föllingebor hopp om ny affär

1:42 min

Regeringen föreslår att servicen i glesbygd ska få mer statligt bidrag, men i Föllinge är det redan för sent. I morgon stänger byns enda livsmedelsaffär.

Mats Olsson är en av Föllingeborna som handlar på affären dagligen.

– Det är tragiskt. Det är något som byn verkligen behöver. Det vore tacknämligt med lite bidrag och stötta butikerna i glesbygden.

Varför behövs det en affär?

– Det är nerven i hela samhället. Att man har någonstans att köpa sin varor som man behöver hemma, säger Mats Olsson.

Livsmedelsbutiker och annan service i glesbygd kan få stöd för att driva verksamhet och nu föreslår regeringen i den budgetproposition som presenterades i går att det ska utredas om servicebidraget till glesbygden kan utökas.

De senaste 20 åren har antalet mataffärer i glesbygden minskat med en tredjedel och butiken i Föllinge är den senaste i raden som lägger ner i länet.

Enligt Tillväxtverket har etableringen av större matvarubutiker i Östersund gett effekter längre ut i landsbygden än tidigare och det gör det svårare för butiker i glesbygd att klara ekonomin. 

Vad som kommer att hända med affären i Föllinge är oklart men i nuvarande regi är i morgon den sista dagen som den håller öppen. Torsten Jansson passar på att handla en sista gång men han har förhoppningar om att det ska komma något nytt för affären är viktig för bygden.

– Man hoppas för innerligt. Annars dör glesbygden ut och vad blir det av det sen. Allt växer igen.

För Britta Williamsson var det ett tungt besked att affären i Föllinge stänger.

– För det första tycker jag att det är bedrövligt och sedan vi som är gamla och inte tar oss till affären med bil. Hur ska man överleva?

Vad tror du om ett ökat stöd för servicen i glesbygd? Vad krävs för att behålla en bra service? Kommentera gärna nyheten!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista