- Tvisten handlar om Swedenmarks fallskärm

Efter att ha vägrat uttala sig bryter nu Länstidningens ägare Mats O Sundqvist tystnaden om tvisten kring LT:s ledarsida.

Mats O Sundqvist vill omförhandla chefredaktören Peter Svedenmarks fallskärmsavtal som Swedenmark kan utlösa när han fyller 60, om drygt ett och ett halvt år. Ett avtal som tecknades för mer än 20 år sedan, när Swedenmark även var ansvarig utgivare för tidningen.

Sundqvist, som tidigare inte velat uttala sig i frågan, säger nu att det inte ligger något personligt bakom schismen, men eftersom tidningen går dåligt måste alla på tidningen bidra till att minska kostnaderna.

- Vi har problem i bolaget, vi har 70 anställda och vi ska gå vidare och då måste alla bidra på något sätt. Det här är inte en fråga om den politiska inriktningen, eller Peter personligen, utan en överlevnadsfråga helt enkelt.

Sundqvist vill fortsätta förhandla med Swedenmark - för att få honom kvar som ledarskribent tills han fyller 65.

- Löser han ut fallskärmen vid 60 står vi med dubbla kostnader - för honom och en ny ledarskribent, säger Mats O Sundqvist, till Radio Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".