1 av 2
Mammor mötte Amningshjälpen i Östersund. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
2 av 2
Här är det ok att amma
P4 kollar - Barn

Inte okej att mammor som vill amma sina barn hänvisas till toaletten tycker Amningshjälpen

Mammor och Amningshjälpen om nya amningsskylten för offentliga miljöer
7:08 min

När organisationen Amningshjälpen i Östersund vill sätta upp skyltar att det är okej att amma blir det stopp på vissa platser.

Organisationen har bemötts positivt på de flesta ställen där de frågat om att få sätta upp skylten, men några har sagt nej och angett olika orsaker.

– Det kan vara att de inte har plats eller har som policy att inte sätta upp skyltar, säger trebarnsmamman Elisabeth Gustafsson som arbetar för Amningshjälpen.

Det händer att mammor med barn som vill amma på t ex caféer hänvisas till att sköta amningen på toaletten. Inte alls okej, tycker Amningshjälpen:

– Barn har rätt att äta i samma miljö som alla andra, säger Elisabeth Gustafsson.

Det handlar om en ny skylt som ska sättas upp på bibliotek, sporthallar, restauranger och butiker i länet för att uppmuntra mammor att amma offentligt.

Skylten är en del i Amningshjälpen och studieförbundet Sensus kampanj för att hjälpa nyblivna mammor att känna sig bekväma med att amma sina barn i offentliga miljöer.

Nya skylten skapar trygghet

När mammor med små barn och blivande mödrar hade en träff med Amningshjälpen i Östersund i dag hölls mötet på Café Tingshuset där skylten för amning sitter uppe. 

– Det känns tryggt. Här kan jag vara utan att behöva tänka att kanske någon skickar ut mig, säger Marianne som väntar sitt första barn.

Är det okej att amma offentligt?
Här mer om amning där du även kan kommentera och svara vad du tycker:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".