Stora problem med ny organisation i Arbetsmiljöverket

1:41 min

Det kan bli långa resor både till och i jobbet för inspektörerna i Arbetsmiljöverket om förslaget till ny organisation blir verklighet. Och det kan bli svårt att hinna göra ett bra jobb.

Arbetsmiljöinspektörerna på Arbetsmiljöverket i Östersund kan få arton mil till jobbet. Verksledningen tycker att man måste bli mer effektiv och har anlitat en konsult som föreslog nedläggning av kontoren i Östersund och Härnösand. Det förslaget ändrades till att också innehålla en filial i Sundsvall till storregionkontoret som planeras till Umeå.

Det är i alla fall bättre än det första förslaget som innebar att Jämtland och Västernorrland skulle bli helt utan kontor. Det säger Berndt Jonsson som är chef för Arbetsmiljöverkets Mittregion.

Det kan fungera

– Det kan ge en fungerande verksamhet om vi jobbar fram bra lösningar, säger han. Förslaget innan där det inte fanns någon hemvist alls för inspektörerna i Jämtland och Västernorrland hade jag mycket svårt att se hur det skulle fungera.

Kontoret i Sundsvall ska vara en filial till Umeå. Det kommer inte att finnas något adminstration där, inga chefer och inga jurister att rådfråga. Dom ska finnas i Umeå. Kontakter och rådgivning får skötas via dator eller telefon. Därmed försvinner också sex tjänster från Härnösand.

– Det är klart att det skulle sänka kostnaderna, säger Berndt Jonsson.

18 mil till jobbet

I dag finns ett regionkontor i Härnösand och ett lokalkontor i Östersund där sex inspektörer har sina arbetsplatser. Enligt förslaget ska dom alltså åka arton mil till Sundsvall för att få ett skrivbord, eller kanske jobba hemifrån.

Verket har inget sparkrav men måste bli mer effektivt. Och att ägna en stor del av arbetstiden till att köra bil måste innebära att man hinner med färre ärenden, att effektiviteten blir mindre. Berndt Jonsson menar att man måste hitta lösningar där man inte tappar effektivitet men att dom lösningarna inte finns nu. Dom måste planeras fram. Man kan till exempel tänka sig att körtiden till Sundsvall också används till arbetsplatsbesök.

Sämre arbetsmiljö?

Berndt Jonsson uttalar ingen kritik mot verksledningen eller det gällande förslaget. Det kan ju fungera, säger han. Men det fungerar bra även i dag. Inspektörernas arbetsmiljö blir en svår fråga. Dom måste resa många timmar, dom har inget stöd av administration och andra professioner i närheten och dom har inga arbetskamrater om dom inte har en arbetsplats.

Det kan gå att hitta arbetsplatser i Östersund i samarbete med andra myndigheter, säger Berndt Jonsson.

Det vore kanske försmädligt om Arbetsmiljöverket skulle försämra de anställdas arbetsmiljö.

– Vi försöker leva som vi lär, säger Berndt Jonsson.

Britt-Inger Hellström

britt-inger.hellstrom@sr.se
#link=192225#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista