Ingrid Jonsson mamma till Louise. Foto: Britt-Inger Hellström
Sjukvård

Louise fick aldrig någon diagnos – dog efter att ha blivit hemskickad från akuten

1:57 min

Louise Johansson dog 22 år gammal efter att ha varit sjuk i några dygn med huvudvärk och kräkningar.  Mamman Ingrid Jonsson anser att läkarna på akuten inte ansträngde sig för att ta reda på vad felet var.

Efter att ha varit svårt sjuk i några dygn dog 22-åriga Louise Johansson den 30 juli i år.

Hennes mamma Ingrid Jonsson anser att vården inte gjorde tillräckliga insatser för att ställa en diagnos utan Louise skickades istället hem från akuten på Östersunds sjukshus.  

Ingrid Jonsson har anmält behandlingen till IVO, inspektionen för vård och omsorg, och hon krävt att få komplettera sjukhusets egen utredning inför Lex Mariaanmälan.

HSAN, hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd, kan komma att granska de ansvariga läkarna utöver IVOs utredning

  – Den innehöll felaktigheter. Det var uppgifter som saknades, säger Ingrid Jonsson.

Hon pekar på en rad detaljer som kan ha varit viktiga. Bland annat flera krampanfall och synfältsbortfall.

Men allra märkvärdigast är att Louise inte blev röntgad när hon kom in till akuten. Läkarna som undersökte Louise tyckte inte att det behövdes. Dom uteslöt hjärnhinneinflammation, hjärnblödning och tumör med andra undersökningar.

I dag vet man att Louise hade ett förhöjt tryck i hjärnan. Hjärnan var svullen och en siktröntgen av skallen skulle ha visat det.

– Jag litar på dom när jag kommer in där med min dotter att de har den kompentens, utbildningen och erfarenheten. I dag vet jag att min flicka dog.

Det andra som är väldigt konstigt är att Louise Johansson skrevs ut från sjukhuset morgonen efter. Ingen visste vad det var för fel på henne.

Hon beskrev sin smärta som sex på en tiogradig skala, hon kräktes när hon lämnade akuten och kunde inte gå själv.

– Hur kan man skicka hem en patient som har smärta sex. När man då inom sjukhuset från intensivavdelningen aldrig skickar upp en som har smärta högre än fyra och då skickar man upp dem bara till avdelningen, säger Ingrid Jonsson.

På kvällen dog Louise och flera av hennes organ donerades.

Hennes hjärna ska obduceras mera noggrant för att man ska veta vad som hände.

Lisbeth Gibsson är chefläkare och har gjort den interna utredningen. Hon säger att då var det inte konstigt att Louise Johansson skrevs ut från sjukhuset. Men i dag önskar man att hon inte blivit det.

Har man gjort något fel från vårdens sida?

Lisbeth Gibson svarar ja på den frågan eftersom man inte kom fram till en diagnos

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista