P4 Kollar - Djur

Allt fler överviktiga husdjur tvingas gå på diet

1:29 min

Människor väger allt mer och så även våra husdjur. Det är inte ovanligt att djurägare blir rekommenderade att sätta djuren på diet.

När Bengt Axelsson var hos veterinären med sin hund Brenda fick han beskedet att hon var överviktig och behövde gå på diet.

– De sa att hon är lite för tjock för vi känner inte revbenen och då vägde hon 13 kilo. Det tyckte inte jag var så mycket på en cocker spaniel men de ville att vi skulle börja med dietfoder och nu hon har gått ner ett kilo så hon har ett kilo kvar.

Märker du någon skillnad sedan hon gått ner i vikt?

– Jag tycker att hon blivit piggare.

Våra husdjur har blivit allt tjockare. Främst är det katter och hundar som lever nära människan. Precis som med oss människor handlar det ofta om för  mycket mat och för lite motion. Att ge en hund som väger runt sju kilo en liten köttbulle varje dag kanske inte verkar så mycket men det är som en människa skulle äta en hamburgare extra varje dag. Inger Karlsson har jobbat som veterinär i 18 år och hon möter ofta husdjur som fått lite för mycket av det goda.

– Det är ganska vanligt, det ser man när man kommer hit. Att djurägaren kanske inte själv har uppmärksammat det men man tycker att de borde gå ner några kilo. De tänker inte så mycket på att de har så små kroppshyddor så minsta lilla extra gör mycket.

Även om bakgrunden till problemen med övervikt är det samma för människor och djur säger Inger Karlsson säger att det finns en stor skillnad.  

– Skillnaden är att de inte kan öppna kylskåpet själva så det borde vara enklare.

I morgonprogrammet hos Johanna Vackdahl och Lars Gustafsson vid klockan 07.40 hör du hur du ser att din vovve eller kissekatt är för fet för sitt eget bästa. Och hur du kan banta ditt husdjur med dieter och fysisk aktivitet.

Hur ser du på att våra husdjur blir fetare och fetare? Är dieter rätt väg att gå? Och har du någonsin bantat ditt husdjur? Kommentera gärna!

P4 Kollar - Djur

Under hela vecka 46 är det djuren som står i fokus ur olika perspektiv.Har du ett tips på temat ring publikredaktör Emelie på 063-160648 eller mejla p4jamtland@sverigesradio.se.

Victoria Herkules

victoria.herkules@sverigesradio.se 
#link=305298#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.