Vildsvin Foto: TT.
Vilt

Vildsvinen sprider sig längre norrut

1:39 min

De svenska vildsvinen sprider sig allt längre norrut i landet. I lördags stötte jägaren Lars-Gunnar Wagenius på ett vildsvin i skogarna vid Hede.

– Jag blev förvånad. Jag trodde inte att de var så högt uppe än, säger Lars Gunnar Wagenius.

Vildsvinen har de senaste årtiondena brett ut sig över först södra Sverige och sen mellansverige, och nu verkar de vara på väg upp till oss. I början av oktober hade en fritidshustomt i Ytterhogdal bökats sönder av vad som troligen var ett vildsvin och i helgen sköts det alltså ett i Hede.

Vildsvinen gillar inte tjäle, eftersom de inte hittar någon mat då, och har svårt att gå i snö så  Naturvårdsverkets vildsvinsexpert Christer Pettersson tror inte att det handlar om några mängder vildsvin i Jämtlands län. Inte heller har det rapporterats in några viltolyckor med vildsvin och det brukar annars vara ett tydligt tecken på att stammen breder ut sig.
– Det kan vara ett förrymt vildsvin från ett vilthägn och det kan ju också ha släppts ut av någon människa, men en enskild individ kan ju gå väldigt långt, säger Christer Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista