Sophie Schelin P4 Jämtlands hundexpert Foto: Jan Mårdberg/Sveriges radio
P4 Kollar - Djur

Chatt med hundexperten Sophie Schelin

Idag var hundexpert Sophie Schelin här och chattade med er lyssnare. Här ser du alla frågor och svar.

Emelie Andresson: Nu är chatten igång och du är välkommen att skriva din fråga!

11:07, 14 November 2013

Elisabeth Strömblad: Hur sköter man tänderna på hunden? Och har du några tips på friskvård för galma hundar?

Sophie Schelin: Hej! Det är veterinärerna som är bäst på hur man sköter om hundens tänder. Jag tror att flera veterinärkliniker ibland har kurser i tandvård för hundar. Så kolla med din veterinär! Gamla hundar mår gott av att röra på sig precis som alla hundar. Man får mer ta hänsyn till individens hälsa och fysik än åldern. Gör gärna en hälsostatus på den äldre hunden hos veterinär eller fysioterapeut, sen kan man göra ett träningsprogram som passar! Lycka till!

11:08, 14 November 2013

Lisa: Det snackas mycket om hur fel det är att låta hundar sitta i bilar när det är varmt på sommaren. Men är det inte lika hemskt att hundar sitter i bilar med kupévärmare på vintern?

Sophie Schelin: Självklart så kan hundar frysa lika mycket som vi. Beroende på hur mycket päls de har och underull så tål de olika mycket kyla och värme. Så länge de inte fryser så kan de ju såklart sitta i bilen!

11:10, 14 November 2013

eva: Har en valp på 8 mån. Helt plötsligt så han blivit rädd för allt. Hör det till åldern? Eller har vi gjort ngt fel? Det är en Bjärred collie

Sophie Schelin: Det kan vara spökåldern som din hund kommit i! Det är en utvecklingsfas hos hunden som kan leda till att den blir rädd för mycket. Försök att stötta hunden utan att ömka den, låtsas som ingenting. Detta växer oftast bort och med stöttning blir hunden trygg och säker.

11:18, 14 November 2013

alf: hur mycke,länge,olika grejer kan man träna en valp som är 3 månader (labradår) När kan man börga med tex sök (kantareller) hur gör man så det blir ROLIGT. MVH alf

Sophie Schelin: När du tränar en ung hund är det viktigt att leka in allt du tränar. Det ska vara kravlöst och roligt, då kan du träna ganska länge. När hunden tappar koncentrationen är det dags att ta en paus. Förr när man använde tvång och hårda metoder att träna hundar sa man att det var bra att vänta tills hunden var ett år. Men nu när vi har andra metoder kan man träna hundarna i princip hur tidigt som helst. Jobba med belöningar som hunden gillar, godis eller leksaker och ha kul själv!

11:31, 14 November 2013

alf: Bra svar tack Mvh alf

11:37, 14 November 2013

Elisabeth: Har du tips på några roliga övningar som aktiverar hunden hjärna och tröttar ut hunden. Vi kanske är duktiga på låååång prommenader med det tröttar inte ut hunden vilket leder till många understimmulerade hundar.

Sophie Schelin: Hjärngympa är viktigt för många hundar! Att använda nosen är ett bra sätt att trötta ut hunden på relativt kort tid. Sprid ut godis i gräset, lägg ett spår och en leksak eller godis som du gömmer i slutet av spåret. Man kan knyta in godbitar i en gammal frottéhandduk eller strumpa som hunden får leta rätt på... Använd fantasin och utmana hunden! Jättekul under regniga och kalla dagar!

11:39, 14 November 2013

Emmas matte: Hej jag har en springer spaniel tjej på 2 år , hon är natt blind o har 50% syn på dan. förmodligen medfött. det medför att hon inte ser så bra i skymning heller . har du nåt tips på hur jag kan förbereda henne ifall hon skylle bli helt blind ,vilket vetrenär misstänker kommer att hända, hon blir väldigt tight med mig och nästan lite på gränsen till orolig att jag ska försvinna reser sig o följer med överallt inne, jag har henne lös ute när det passar o visslar in henne hon verkar inte ha några problem med att söka o jaga och kommer direkt när jag kallar.

Sophie Schelin: Svår fråga! Jag skulle försöka ge hunden så bra självförtroende som möjligt, att "klara av" saker själv. Om hunden då blir blind har den stor tilltro på sig själv och kan då hantera eventuella problem senare. Jag känner en hund som blev blind på äldre dagar och den fungerar fullt normalt i vardagen och verkar inte vara speciellt bekymrad över sin situation. Hundar har ju så bra nos och hörsel så det kompenserar synen!

11:48, 14 November 2013

alf: Hur gör man för förberedelser så hon inte ska bli rädd för tex sista april, nyår PANG?

Sophie Schelin: Det finns CD skivor med skott som man kan spela för hunden på låg volym hemma. Man kan sedan höja volymen successivt. Se även till att ha TVn på och rullgardiner nerdragna när det smäller så brukar de klara fyrverkerierna bättre. Ibland är det ljuset i kombination med ljudet som skrämmer.

11:49, 14 November 2013

Ewa: Varför är råpotatis farligt? Har haft briard i många år dom har alltid fått en potatis lite då och då. Dom har även varit med och plockat själv vid upptagningen på hösten. Har då kontrollerat att dom inte ätit för många. De har aldrig mått dåligt av det?

Sophie Schelin: Nu minns jag inte vilket ämne som är i potatis som hundar kan vara överkänsliga mot. Det heter "farligt i stor mängd" vilket är svårt att bedöma med tanke på hundens storlek och säkert andra faktorer. Potatis som lite extra då och då är säkert inte farligt och mina hundar får också potatis ibland.

11:58, 14 November 2013

Emelie Andresson: Tack för alla frågor, nu stänger vi chatten.

12:00, 14 November 2013

Sophie Schelin har stor kunskap om hundar. Hon är legitimerad naprapat, certifierad hundfysioterapeut, diplomerad hundmassör, problemhundskonsult/hundpsykolog, instruktör och inspiratör. Idag gästade hon P4 Jämtland och chattade med våra lyssnare.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista