P4 KOLLAR - DJUR

Trafikverket satsar för att hjälpa öringen

2:02 min

De kommande åren gör Trafikverket flera satsningar på att förbättra miljön för öring och annan laxfisk i flera vatten runt om i länet.

– Fisken är en stor förlorare när det gäller att ta sig fram. Sen 1600-talet har vi ju byggt dammar, kraftverk och vägar och det påverkar fiskarnas möjlighet att ta sig fram. Därför är det jätteviktigt att vi kan öppna de här vandringsvägarna igen, säger Anders Bruks som är specialist på fiskvandring på Trafikverket.

I somras byggde Trafikverket en slags vägtrumma i Musån under E45 vid Tandsbyn för att underlätta för fisken att ta sig till Locknesjön. Och det är fler fiskräddningsprojekt på gång i länet. Nästa år kommer det att byggas både i Näkten, Ammerån och Sösjöbäcken.
– Det blir inte enbart rena trumbyten, utan vi kommer att hitta andra lösningar också, säger Anders Bruks.

Sammanlagt blir det satsningar på ca 1,5 miljoner kronor. Året därpå, 2015, planeras ännu större satsningar.
– I slutändan blir det ju förhoppningsvis mer fisk, säger Anders Bruks.

P4 Kollar - Djur

Under hela vecka 46 är det djuren som står i fokus ur olika perspektiv.Har du ett tips på temat ring publikredaktör Emelie på 063-160648 eller mejla p4jamtland@sverigesradio.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.