P4 Kollar - Djur

Blodbank för hundar gör skillnad mellan liv och död

1:43 min

Blodbanken på djursjukhuset i Östersund räddar många hundliv och när det i våras var brist på blod bestämde sig Maria Karlsson att hennes hund Cirro skulle bli en blodgivarhund.

Det är inte bara inom sjukvården som det behövs blodgivare. När det var brist på blod på djursjukhuset i Östersund ställde Maria Karlsson hund Cirro upp som blodgivare.

– Man behövde blod på djursjukhuset. Det var blodbrist helt enkelt och man sökte hundar som kunde ställa upp som blodgivare och då tänkte jag att då gör vi det. Så både han och jag blev blodgivare samma vecka, jag för människor och han för hundar.

Fyra gånger per år

Sedan ett och ett halvt år tillbaka finns det en blodbank för hundar i länet och i dag är det mellan 25 och 30 hundar som ger blod regelbundet. Som ersättning får de hälsoundersökning och vaccination. En hund kan lämna blod fyra gånger per år och varje gång tappas hunden på 450 ml blod som sedan delas upp i röda blodkroppar och plasma. De röda blodkropparna används för patienter med blodbrister eller stora blodförluster som vid en trafikskada och plasman vid förgiftningar och koagulationsrubbningar. Veterinären Erik Sundqvist är ansvarig för blodbanken och han säger att blodbanken har varit skillnaden mellan liv och död.  

– För enskilda patienter är det för ganska många som det varit direkt livräddande. Och för en hel del har vi kunnat förkorta behandlingstiden och att de har blivit piggare snabbare.

 Fler hundblodgivare

Behovet av blod är lika stort för hundar som människor och det skulle behövas fler blodgivare och Maria Karlsson planerar att Cirro ska ge blod igen.

– Det gick jättelugnt till och det känns kanonbra att göra en insats för andra hundar som kan behöva blod.

Är det något som ni kan tänka er att göra igen?

– O ja, det har jag tänkt att vi ska göra. Skulle vi behövas kallas in så ställer vi självklart upp, säger Cirros matte Maria Karlsson.