P4 kollar - djur

Sanitär olägenhet sedan latrinerna för hundbajs försvann

I centrala Ås har många reagerat på att ett stort antal soptunnor för hundbajs, så kallade hundlatriner, tagits bort. En sanitär olägenhet anser Ann-Britt Olsson som själv är hundägare.

– Det är inte så roligt att trampa i hundbajs och det finns många barn i området, säger hon till P4 Jämtland.

Det var i våras som hundlatrinerna plötsligt försvann. För Ann-Britt Olsson är det en självklarhet att ta med sig hundbajspåsen och slänga den när hon kommer hem. Men påsen kan vara krånglig att hantera, Ann-Britt brukar knyta fast den i hundkopplet och det har hänt att hon tappat påsen eller att den gått sönder eftersom hon har två hundar att hantera.


Många har reagerat

Även andra boende i området är kritiska mot att hundlatrinera försvunnit.

– Det ligger fullt med hundbajs och hundbajspåsar i diket, jag förstår inte varför man tog bort avfallstunnorna, säger en man P4 Jämtland talat med.

Men det finns en särskild orsak till varför hundlatrinerna plockades bort. Det skedde dels på grund av skadegörelse, dels på grund av att folk började slänga hushållssopor i dem.


Möjlighet att de kommer tillbaka

– När bovärdarna skulle tömma kärlen var de fulla av sopor och det låg fullt med hundbajspåsar nedanför på marken, det blev tillsist ohållbart, säger Conny Stenberg som ansvarar för gator och vägar i Krokoms kommun.

Det finns dock en möjlighet att hundlatrinerna kommer tillbaka igen.

– Om vi bara visste att folk skötte sig, säger Conny Stenberg.