Olle Perssons hund Diesel är försäkrad. Foto: Victoria Herkules / Sveriges Radio.
P4 Kollar - Djur

Dyrare veterinärkostnader gör att allt fler försäkrar sina djur

1:32 min

Allt dyrare veterinärkostnader gör allt fler försäkrar sina sällskapsdjur. Förra året tecknades husdjursförsäkringar för 2,6 miljarder kronor.

Karin Berg är matte till hunden Mollie.

– Jag tycker att det är en självklarhet att ha en hund försäkrad om det skulle inträffa någonting. Jag är själv försäkrad och jag har barnen försäkrade. Det här är en familjemedlem och det är helt klart att jag har hunden försäkrad.

Olle Persson tioåriga hund Diesel är också försäkrad.

– Det är ett måste. Jag kan inte begripa att det finns de som inte har djuren försäkrade. Ska i väg till djursjukhuset senare i veckan och då är det bra att han är försäkrad

 De djurägare som P4 Jämtland pratat med har sina djur försäkrade och statistik från försäkringsbolagen visar att åtta av tio hundar är försäkrade och bland katterna handlar det om tre av tio. De senaste sex åren har antalet försäkrade hundar ökat med 30 procent och kattförsäkringarna har ökat med 45 procent. Förra året betalade vi 2,6 miljarder kronor i försäkringspremier för våra husdjur och det är mer än dubbelt så mycket som för tio år sedan. En av anledningar till att allt fler försäkrar sina djur är att veterinärkostnaderna har ökat och det har inneburit att djurförsäkringarna blivit dyrare och det är något som Karin Berg har märkt av.

– Jag har precis bytt försäkringsbolag för jag tyckte att de var lite för dyra. Visst har det blivit dyrare men samtidigt så är det värt det.

Är ditt djur försäkrat? Har du haft problem med din djurförsäkring? Tycker du det är dyrt med djurförsäkringar? Kommentera gärna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista