schack

Norge smittat av schackfeber

I Norge har nationalsporten längdskidåkning nu fått allvarlig konkurrens av brädspelet med svarta och vita. Det råder schackfeber hos vårt broderfolk med anledning av 22-årige norske schackmästaren Magnus Carlsens pågående uppgörelse om VM-titeln borta i Indien.

Tisdagens match följdes av nära en halv miljon norrmän, NRK sänder mer än 100 timmar schack och det säljs schackbräden som aldrig förr i det stora landet i väster, vårt grannland Norge.

Skidåkaren Petter Northug och andra idrottsstjärnor har kommit i skymundan. I stället dominerar en 22-åring och en sport som annars knappt får något utrymme alls.

 Magnus Carlsen har skapat ett jätteintresse hemma i Norge.

 – Det är ett otroligt intresse och slår alla rekord, mycket större än fotboll, säger Ole Kristian Ström på Verdens Gang, VG.

Han är på plats i en månad för att bevaka tävlingen liksom ett flertal andra journalister. I Norge rapporteras samtidigt om rekordförsäljning av schackbräden och till mobiltelefoner är appen "Sjakk" den just nu mest nedladdade.

 
VM-titel i schack skulle rankas högt

Jöran Aulin-Jansson, ordförande i Norges schackförbund, är nöjd: 

– Uppmärksamheten är större än någonsin och schack är på stark frammarsch, bland annat i skolor. Vi har nästan ett omättligt behov av instruktörer, säger han till TT.

 Frågan är vad som händer om Carlsen vinner? 

– Det är ju en debatt om schack är en idrott men skulle han vinna. . .det kommer att rankas högt, säger Ole Kristian Ström.

  Tobias Österberg/TT