Oväder

Full beredskap inför stormen som drar in över Jämtland i natt

Just nu förbereder sig olika myndigheter för den annalkande stormen som ska dra in över länet i kväll och i natt och de har tät kontakt för att ha full beredskap.

SMHI har utfärdat en klass 2 varning och storm med vindar uppemot 25 sekundmeter på kalfjället i kombination med tätt snöfall.

Värst väntas det bli i västra och norra Jämtland men även i övriga länet ser det ut att bli mycket hårda vindbyar.

Under lördagen höll länsstyrelsen möten med berörda myndigheter för att ha full beredskap, bland annat med SMHI, Räddningstjänst, Post och Telestyrelsen, Trafikverket, berörda kommuner och elbolagen.

– Det vi befarar mest är stora strömavbrott som kan ställa till det för befolkningen, även telefonin kan påverkas och göra det svårt för hemtjänst och andra viktiga samhällsfunktioner. Vi uppmanar folk att stanna inne och inte ge sig ut på vägarna, säger Staffan Edler, försvardirektör vid Länsstyrelsen Jämtland till P4 Jämtland.

Höga vågor vid norska kusten

Lågtrycket kommer in från Norska havet och vid kusten vid Tröndelag väntas vindstyrkor på omkring 30 sekundmeter med lokala vindbyar in över land på 40-50 meter per sekund. Enligt YR (den norska motsvarigheten till SMHI) väntas vågor på mellan 13 och 15 meter.

Ovädret drar österut och vinden väntas avta under söndag morgon och förmiddag.

Allmänheten rekommenderas att följa väderläget i media och och söka information på smhi.se och krisinformation.se.

Sveriges Radios trafikinformation rapporterar också löpande i P4 om det blir stora störningar i viktiga samhällsfunktioner eller i trafiken.