Tusentals strömlösa hela natten

Stormen Hilde drog in över Jämtland i natt. Vid 5-tiden på söndagsmorgonen var nära 5 000 hushåll utan ström och många träd har blåst omkull.

– Vi vågar inte ha personal ute på fältet för närvarande eftersom det innebär en risk om träd faller omkull i mörkret. Först i morgon bitti kan vi skicka ut våra montörer, sa Jakob Holmström vid Eons presstjänst sent på lördagskvällen.

När ovädret slog till dröjde det inte länge innan rapporterna om träd över vägarna och strömlösa hushåll började komma.

– På E45 mellan Östersund och Hoting ligger många nedfallna träd, vilket påverkar framkomligheten, säger länsvakthavande befäl vid Jämtlandspolisen.

Inga svåra olyckor har rapporterats trots ett par singelolyckor med nedfallna träd inblandade.

Även tågtrafiken har drabbats. Sträckan Östersund–Storlien stängdes vid klockan 21 på lördagskvällen.

SMHI hade utfärdat en klass 2-varning, vilket innebär fara för allmänheten. Det kan bli stora materiella skador och viktiga samhällsfunktioner kan störas.

På söndagens morgon har varningen för Jämtlands del nedgraderats till klass 1.

Under lördagen höll länsstyrelsen möten med berörda myndigheter för att ha full beredskap, bland annat med SMHI, Räddningstjänst, Post och Telestyrelsen, Trafikverket, berörda kommuner och elbolagen.

– Det vi befarar mest är stora strömavbrott som kan ställa till det för befolkningen, även telefonin kan påverkas och göra det svårt för hemtjänst och andra viktiga samhällsfunktioner. Vi uppmanar folk att stanna inne och inte ge sig ut på vägarna, säger Staffan Edler, försvarsdirektör vid Länsstyrelsen Jämtland till P4 Jämtland.

P4 Jämtland/TT