Oväder

2 000 strömlösa

0:40 min

Stormen Hilde har lämnat många strömlösa hushåll efter sig och ett par tusen får vänta innan elen kommer tillbaka.

Stormen slog ut strömmen för mellan 5 000 och 6 000 länsbor och fortfarande är fler än 2 000 hushåll utan ström, flest drabbade finns i Strömsund och det är framför allt Eons kunder som är utan ström.

Eon har kallat in resurser från övriga Sverige men det kan dröja en bit in på måndagen innan felen är åtgärdade, eftersom de är många, allvarliga och utspridda över ett stort geografiskt område

– Vår ambition är att alla kunder i Jämtlands län ska få tillbaka strömmen under dagen. Men det finns en risk att några hushåll får ännu en strömlös natt, säger Jakob Holmström som är informationschef på Eon.

Utslagen telefoni

3 490 av Telia kunder i länet var utan fast telefoni strax innan klockan 01.30 på måndagen. Dessutom förekommer störningar på det mobila nätet.

– Elen är utslagen till vissa master, säger Telias driftchef Anders Gunnarsson till P4 Jämtland.

Reparationer pågår, men Telia kan inte säga hur lång det arbetet kan ta.

Vattenlöst i Hammerdal

På grund av strömavbrott är också hela Hammerdals samhälle utan vatten. Arbete för att få igång vattendistributionen igen pågår men det är oklart när det kommer igång igen. Vatten för avhämtning kommer att finnas vid Åshamra, vid köksingången.

Omkullblåsta träd

Många träd har blåst omkull och Trafikverket har jobbat hela natten med att röja utefter de stora vägarna och man vände plogbilar för att knuffa undan träden. På de mindre vägarna får man räkna med att det kan ligga träd och blockera vägen.

Under natten stängdes Vallsundsbron i Östersund av för trafik och bilfärjan mellan Håkansta och Norderön stod under söndagsförmiddagen stilla på grund av det hårda vädret.

Stillastående tåg

Stormen drabbade också tågtrafiken. Nattågen till Jämtland stannade i Umeå under fredagsnatten och mellan Duved och Storlien gick det inga tåg på söndagsförmiddagen på grund av nedblåsta kontaktledningar.

Stambanan öster om Bräcke fick också problem och där har godstrafiken stoppats. Det finns ännu inga besked om när skadorna ska vara helt reparerade.

Inställt skidskytte

Också skidskyttet påverkades av stormen. Söndagens SM i masstart på skidskyttestadion i Östersund ställdes in, det blåste för mycket och att åkarnas säkerhet kunde inte garanteras.

Dagens SM-tävlingar skulle tillsammans med gårdagens sprinttävling vara grunden för uttagningen till världscupslaget till nästa helg.

– Det är klart det här ställer ju till det lite för våra förbundskaptener, en tävling är lite för lite att gå på men de har också ju också tidigare resultat från fjolårssäsongen, sommar och höst att gå på, säger Anders Byström, landslagskordinator.

Hur drabbades du av stormen? Är du en av de som fortfarande har strömavbrott? Kommentera gärna!