Stormen Hilde

4000 abonnenter i Jämtlands län utan fast telefon efter stormen

3:10 min

Det är omfattande teleavbrott i länet efter stormen. Nära 4000 av länsborna kan inte ringa från sina fasta telefoner och även det mobila nätet har kraftiga störningar.

Problemen beror både på nedfallna träd över ledningarna och att många Telias master är strömlösa.

– Vi kommer att ha bekymmer så länge elbolagen har bekymmer, säger Hans G Larsson som är informationsansvarig på Telia.

Telia bedömer att de flesta kommer att få tillbaka sin telefonförbindelser inom ett par dagar, i takt med att strömmen kommer tillbaka, men för en del kan det dröja längre än så.

– Det kan ta uppemot 10 dagar för ett fåtal kunder. Att det kan ta tid beror på att vi förmodligen måste åka ut till vissa av stationerna för att åtgärda fel som uppstått i samband med strömavbrotten.  Förhoppningen är att det mesta kommer igång när strömmen kommer. Vi har ju reservkraft på alla stationer men problemet är att när elen är borta för lång tid så orkar inte reservkraften med utan då går den ner och sen måste tekniker ut starta igång reservelverken igen eftersom det är långa sträckor i norra Sverige kan det här ta tid för våra tekniker, säger Hans G Larsson.

Företaget Skanova som äger kopparnätet ska besiktiga nätet med helikopter under måndagen men redan nu gör man bedömningen att det ligger många nedfallna träd på ledningar, det kan ta tid att få bort träden vilket också gör att en del kunder kommer att få vänta uppemot 10 dagar.

Stormen Hilde

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.