Ny lag

Idrottsledare kan avkrävas utdrag ur belastningsregistret

1:39 min

Ledare inom idrottsklubbar kan från 18 december avkrävas ett utdrag ur polisens belastningsregister. En bra lagändring, men som kan bli svår att genomföra i praktiken, enligt Pär Svens, sportfchef i Ope IF.

I dag ska den som jobbar inom exempelvis förskola lämna in ett utdrag ur polisens belastningsregister till sin arbetsgivare. Från 18 december ändras lagen och gäller även ledare inom idrottsklubbar och andra ideella verksamheter.

Praktiska problem

– Vi har 120 ledare så bara det är är ju en praktisk bit. Sen är det ju folk runt ett lag som hjälper till, föräldrar som på pappret inte är ledare men som till exempel på cup bor med barnen i en gymnastiksal. Vem ska visa ett utdrag? säger Pär Svens.

Välkommen lagändring

Den nya lagen om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn är välkommen - men inte helt okomplicerad för idrottsföreningar med många ungdomslag och ledare som kommer och går under en säsong.

Ope undersökte för ungefär ett halvår sen om de kunde få sina ledare att lämna in registerutdrag men då fanns inget lagstöd för det. Sen kommer ju frågan vad föreningen ska göra om en ledare eller förälder som ska åka på cup med barnen vägrar att lämna in ett utdrag ur belastningsregistret?

En plan behövs

– Ja, det är ingenting som vi kommit fram till vad vi gör då? Vi ska ta fram en plan för hur vi ska göra om någon säger nej, säger Pär Svens.

Kan man tänka sig att det sker på frivillig väg?

– Ja det kan vara ett led i det, säger Pär Svens.

Lagändringen betyder att det är upp till föreningen att begära ett registerutdrag.